Concursuri scolare


A participa la un concurs inseamna a invata sa accepti ca te poti incadra intr-una din cele doua categorii: cei care pierd si cei care castiga. Pentru un copil, aceasta lectie poate fi mai usoara sau mai grea, in functie de felul in care traieste aceasta experienta. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre avantajele si dezavantajele participarii la concursurile scolare.

Avantajele participarii la concursuri

Valorificarea interesului pentru un anumit domeniu. Pregatindu-se pentru un concurs, copilul are ocazia sa afle o multime de lucruri noi, pe care poate nu le-ar fi aflat daca nu ar fi participat la competitie. De asemenea, pregatirea pentru olimpiade sau concursuri il poate orienta pe copil catre o viitoare cariera.


Invatarea unor lucruri sau abilitati noi. In afara de informatiile noi despre domeniul pentru care se pregateste, copilul invata sa isi organizeze timpul, sa faca fata unei competitii si invata valoarea efortului si disciplinei. Pregatindu-se pentru un concurs , un copil are ocazia sa invete ce inseamna perseverenta, rabdarea si responsabilitatea.


Testarea cunostintelor asimilate. Concursurile scolare sunt o modalitate de a verifica nivelul de pregatire la care se afla copilul.


Invata sa faca fata esecului. Un rezultat slab la un concurs sau ratarea unui loc pe podium pot fi ocazii de a invata sa faca fata esecului. Desi pare paradoxal, un esec poate fi o lectie mai importanta pentru un copil decat un succes. A gestiona starile emotionale care apar in astfel de momente, a nu renunta si a identifica factorii care au dus la un rezultat slab sunt abilitati care il vor ajuta pe copil atunci cand se va confrunta cu alte situatii dificile.


Cresterea stimei de sine. Atunci cand participarea la o competitie se incheie cu un rezultat bune, copilul invata sa aiba incredere in sine si descopera ca si-a depasit limitele. Toate acestea contribuie la cresterea stimei de sine.

Dezavantajele participarii la concursuri

Competitiile sunt o sursa de stres. Atunci cand copilul isi doreste foarte mult un premiu sau considera ca rezultatele obtinute sunt extrem de importante, stresul este inevitabil. Pentru a contracara acest efect al participarii la concursuri, este bine sa il inveti pe copil sa priveasca un concurs ca pe o situatie in care va avea ocazia sa isi testeze limitele, sa invete lucruri noi si sa isi imbunatateasca anumite abilitati. Un premiu obtinut la un concurs scolar nu trebuie sa devina un scop in sine.


Starea de epuizare fizica si psihica. Atunci cand copiii nu stapanesc foarte bine abilitatea de organizare a timpului pentru a se pregati pentru competitie, este foarte posibil sa apara oboseala, care, in timp poate duce la scaderea imunitatii organismului. Pentru a evita acest lucru, invata-l pe copil sa isi gestioneze eficient timpul. Daca ai nevoie de sugestii in acest sens, poti consulta Ghidul Timpului, unde vei gasi recomandari utile despre acest subiect.


Copilul dispune de mai putin timp liber. Intervalul de timp acordat relaxarii va fi mai redus datorita nevoii de a se pregati pentru concurs. Ajuta-l pe copil sa gaseasca si momente in care poate realiza activitati care il relaxeaza si asigura-te ca se odihneste suficient.


Relatiile sociale pot avea de suferit. Copiii care se pregatesc pentru olimpiade sau concursuri scolare aloca mai putin timp iesirilor in oras, preferand sa petreaca timpul invatarii sau exersarii. Este bine sa te asiguri ca, din cand in cand, copilul tau acorda timp si prietenilor. Pastrarea legaturii cu prietenii apropiati il ajuta pe copil sa isi pastreze echilibrul emotional si sa faca fata mai bine stresului.
Așadar, e bine să dăm credit acestor ocazii de formare suplimentare?

Cu siguranță că da. Cu o condiție: să se aibă în vedere că sunt proiectate pentru elevi, pentru creșterea lor spirituală, prin crearea unui sentiment de împlinire, edificare și bucurie a reușitei.
Prin urmare, putem afirma că toate aceste concursuri, indiferent de domeniul lor sau premiul oferit stimulează foarte mult imaginaţia şi gândirea, oferă motivaţia atât de necesară în procesul de învăţare şi ajută la dezvoltarea talentelor, abilităţilor şi cunoştintelor urmărind formarea atât din punct de vedere profesional cât şi personal.